• Home
  • Ogólnie
    • Neapol
    • Neapol CityPass
    • Pizza
    • Pogoda
    • Hotel Ideal
  • Komunikacja
    • Dojazd z lotniska
    • Autobus Hop on Hop Off
    • Neapol CityPass
    • Karta Artecard
    • Bilety
    • Metro
    • Funicolare
    • Piazza Garibaldi
  • Atrakcje
    • Karta Artecard
    • Neapol CityPass
    • Castel Nuovo
    • Castel dell’Ovo
    • Zamek Sant’Elmo
    • Duomo – Katedra
    • Muzeum Archeologiczne
    • Muzeum Capodimonte
    • Piazza del Plebiscito
    • Galleria Umberto I
    • Teatro San Carlo
    • Klasztor di San Martino
    • Via Toledo
    • Pizzeria da Michele
  • Okolice
    • Ischia
    • Pompeje
    • Sorrento
  • Kontakt

Pizza

Czyli czym Neapol i całe Włochy stoją. Wyśmienita neapolitańska czy margarita spowodują, że nie będziesz tu jadł niczego innego!
Pizza

Pizza

2 komentarze

Niewątpliwą stolicą pizzy są Włochy. To najbardziej charakterystyczna potrawa kojarzoną z Italią. Co ciekawe, drożdżowe ciasto z sosem pomidorowym, świeżym czosnkiem, oliwą czy mozzarellą, było kojarzone ze sprzedażą w kawałkach na licznych straganach. Stosunkowo świeża stała się tradycja spędzania czasu w lokalach i delektowania się całym plackiem wychodzących wprost z pieca opalanego drewnem.

Klasyką neapolitańskiej pizzy są Marinara (pomidory, oregano, oliwa, czosnek) oraz Margarita (pomidory, mozzarella, bazylia). Nazwa drugiej wzięła się stąd, że została specjalnie przygotowana dla Umberta I oraz małżonki – Margherity – włoskiej pary królewskiej, która 1889 roku odwiedziła Neapol.

Większość szanujących się pizzeri serwuje tylko wyżej wspomniane dwa rodzaje pizzy. Najpopularniejszą jest z pewnością Da Michele, którą opisujemy w osobnym wpisie. My na swoją pierwszą pizzę w Neapolu trafiliśmy do Trianon da Ciro, pizzeri działającej od 1935 roku, znajdującej się zresztą niedaleko Da Michele. W smaku w obu pizzeriach były wyśmienite, a ceny identyczne. Z Trianon da Ciro pochodzi zresztą filmik, który zamieściliśmy na samym dole.

Ceny

To jeden z istotnych bodźców kierujących nas do codziennego pochłaniania Marinary oraz Margarity. W obu wspomnianych punktach, oraz wielu punktach na mieście, cena pizzy to 1,5 euro za Marinarę i 2 euro za Margaritę. Bezkonkurencyjny cenowo przysmak, a w dodatku wyśmienity i niezwykle syty.

Pizza w większości lokali jest wykonywana w tradycyjny sposób bezpośrednio przy gościach:

O autorze
Podróże, słońce, czas spędzany na świeżym powietrzu. Smaku codzienności daje planowanie kolejnych rzeczy do zwiedzenia, a także wspominanie i spisywanie tych odbytych.

Podziel się wpisem w social media

2 komentarze

  1. Łukasz 5 lipca 2017 at 23:48 Reply

    Ale te ceny za pizzę to musiały być sprzed co najmniej kilku lat. Z tego co widziałem w sieci, ceny w Da Michele to 4-5 euro za placek.

    • Beata 6 lipca 2017 at 20:31 Reply

      Łukasz – byliśmy tam w 2015 roku, więc dwa lata temu.

Napisz komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

*
*

Szukaj hotelu w Neapolu

Booking.com

Polecane miejsca

  • Pompeje
  • Muzeum archeologiczne
  • Ischia
  • Duomo
  • Castel Dell’Ovo
  • Castel Nuovo
  • Piazza del Plebiscito
  • Sorrento
  • Da Michele
2014 - 2020 neapol.info.pl